gäddorna.fi

Intervju med ordförande Benita Bärlund - 23.4.2024

Svenska pensionärsförbundet ordnar årligen en medlemsrekryteringstävling. Esbo svenska pensionärer vann tävlingen för år 2022 och uppmärksammades med ett första pris på förbundets vårmöte i april 2023. Flest medlemmar värvade Gäddorna, hela 37 stycken. År 2023 fick klubben 29 nya medlemmar.

Ordförande Benita Bärlund, hur kommer det sig att Gäddorna fick så här många nya medlemmar senaste år och att trenden fortsätter?

- Orsakerna till att vi fått så många nya medlemmar både ifjol och i år är många, men jag brukar säga att det är programutbudet som lockat nya, yngre pensionärer till klubben. Klubben har ett gott rykte och framgång lockar alltid presumtiva medlemmar. Nya aktiviteter som golf, linedans, flow-yoga, intressanta föredrag, utfärder och fester inverkade positivt. Vår läckra hemsida vittnar om ett modernt och ungdomligt grepp. 

Alf Skogster drar Gäddornas linedans.

Har föreningen fått några nya medlemmar redan i år?

- Nya medlemmar i år är 6 och vi växer hela tiden. Flera är på kommande fastän de inte ännu syns i statistiken.

Hur många medlemmar har Gäddorna just nu?

- Vi är 226 idag efter att några flyttat till annan ort, blivit för gamla eller avlidit.

Sommaren brukar vara en lugn tid, har Gäddorna nån verksamhet alls då?

- Under sommaren träffas vi varje vecka på sommarcafe, firar midsommar och gör utfärder i skärgården och Helsingfors. Kräftkalas i augusti hör till traditionerna.Haukilahden Paviljonki  har bytt ägare och restaurangen går under namnen Skiffer denna sommar. Den fungerar som träffpunkt för Gäddorna hela sommaren. 

Finns det nåt intressant i höstens verksamhet som du kan avslöja redan nu, typ topp tre händelser?

- Höstens verksamhet är ganska klar redan och blickarna riktas redan mot våren 2025  Under hösten finns några höjdare. Aktuellt här hemma och i USA, fransk afton och Mozarts operor förutom den populära linedansen. Vi försöker också fortsätta med Flow yogan.

Klubbmötena drar fulla hus. Medlemmarna ser ut att trivas och ser alltid fram emot följande begivenhet. Denna entusiasm smittar av sig och lockar nya medlemmar till klubben.


 

Intervju med ordförande Benita Bärlund - 15.12.2022 uppdaterad 23.4.2024

 

GÄDDORNA SER FRAM EMOT ÅR 2024 och 2025!

Gäddvik-Mattby pensionärsklubb - verksamheten  hösten 2024 och våren 2025.

Ordförande Benita Bärlund, ett hurudant program har Gäddorna att se fram emot under terminen och har det också smugit sig in några programnyheter?
- Gäddorna försöker hela tiden införa nya aktiviteter, för att kunna motsvara yngre pensionärers önskemål. I utbudet finns också alltid program som intresserar de äldre såsom aktualiteter i Esbo, äldre vården, förebyggande aktiviteter mot sjukdomar, ensamhet etc. Men fokuset ligger på nyheter och roliga tillbud.


Hur ser programmet ut i de olika aktiviteterna ni har? Golfklubben, bokcirkeln, konstvännerna osv.
- Gäddornas Golfklubb som startade för några år sedan har de senaste åren fått verkligt vind i seglen. Vi är nu ca 20 entusiaster som tränar flitigt på Season Golf med och utan lärare för att vara taggade på mästerskapstävlingarna inkommande sommar.

Bokcirklarna är nu två och träffas varje månad för att diskutera månadens bok. Plats finns ännu i bokcirkel nr 2 om någon känner för att ansluta sig.

Konstvännerna samlas flera gånger per termin på olika konstmuseer. Vi följer aktivt med aktuella utställningar och beställer guidningar, som klubben bjuder på.

Någon annan verksamhet som du särskilt vill lyfta fram?
- Under året som gått har opera- och teaterbesöken varit omtyckta. Utfärderna till närområdena uppkattades storligen, kräftkalas och sommarluncher skingrade mångens ensamhet under sommaren.

Vi fortsätter Line dancen, som dansas varje vecka under Alf Skogsters ledning. Nytt för hösten är Slottsresan till Estland. Vi hoppas kunna starta flera aktiviteter nästa år - vi tar gärna emot tips av våra medlemmar.

Hur många medlemmar har Gäddorna nu? Finns det plats för fler medlemmar?
- Gäddorna har idag omkring 226 medlemmar. Nämnas kan att vi under fjolåret fick ca 29 nya medlemmar och det finns plats för flera. I och med att programmet är så mångsidigt finns det rum för alla smakriktningar. Ibland tar stolarna slut på klubbmötena om föredragen är speciellt aktuella och intressanta.

Vad ser du själv mest fram emot under terminen?
- Det blir roligt att träffa alla förväntansfulla seniorer som dyker upp på mötena och deltar i olika aktiviteter utanför klubben. Alla har något att ge och lusten att träffas är påtaglig. Det blir också spännande att se hur de nya aktiviteterna mottas - vad folk kommer att ställa upp med.

Kan du redan nu säja någonting om verksamheten under den senare delen av året och under de kommande åren? Hur ska Gäddorna klara av att även framledes vara en attraktiv pensionärsklubb?
- Vår målsättning är att ständigt erbjuda program som likgger i tiden och som kan intressera vakna pensionärer.Jan Granberg kommer att berätta om Mozart operor, Sten Lindgren berättar om franska viner på vår franska afton. 

 

Vi får väldigt ofta höra av de nya medlemmarna att de valde Gäddorna som sin pensionärsklubb för att vi har så trevligt program. Det här är något som styrelsen hela tiden fokuserar på. För att lyckas bör vi ha medarbetare som brinner för att utveckla verksamheten och locka nya, nöjda medlemmar till klubben. Men det betyder många arbetsuppgifter för styrelsemedlemmarna.

Vad är det bästa med Gäddorna?
- Det skrattas och pratas mycket på alla träffar. Det är roligt att planera mötena, utfärderna och alla träffar när man vet att man är glad och lätt till sinnes när man kommer hem och igen börjar se fram emot följande evenemang. Jag är väldigt glad att vi har så fina webbsidor som Håkan Wikman hjälper oss att hålla attraktiva och aktuella. Det höjer också trovärdigheten för klubbens verksamhet.

Det är roligt att också flera stiftelser stöder vår verksamhet ekonomiskt, vilket bidrar till att vi kan hålla en hög standard på föredragshållare och arrangemang överlag. Det är vi tacksamma för!